MENU

23:13
Ю.Тимошенко вимагає термінової розбудови в Україні мереж лабораторій з перевірки на ГМО та перевірки якості грунтів
В країні мають бути терміново розбудовані мережі лабораторій з перевірки продуктів на ГМО, а також перевірки якості грунтів. Про це заявила під час наради в Полтавській області Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко. "По генно-модифікованих організмах готуйте чітку постанову, скільки треба лабораторій, яка ціна, коли побудуємо, підготуйте план-графік. Я думаю, ми все це зробимо під державні гарантії", - дала доручення Прем'єр-міністр Міністерству економіки.
При цьому Юлія Тимошенко припустила, що в Україні, можливо, й існує хоча б одна лабораторія, яка "можливо може виявити" генно-модифіковані організми. "Країна не оснащена. Ми зараз даємо доручення Мінекономіки щодо внесення постанови про концепцію побудови в Україні лабораторій з контролю за ГМО", - наголосила Прем'єр-міністр.
Паралельно Юлія Тимошенко доручила сформувати законопроект щодо державної політики поводження з генно-модифікованими організмами.
Прем'єр-міністр також дала доручення вже за два тижні підготувати проект постанови по укомплектації мережі лабораторій з контролю за якістю грунтів. "Щодо грунтів - давайте проаналізуємо стан справ і приймемо програму доукомплектації, модернізації лабораторій", - заявила глава уряду.
За словами Юлії Тимошенко, модернізація, а за необхідності і будівництво нових лабораторій з перевірки якості грунтів, буде фінансуватися з резервного фонду Держбюджету.
Як повідомлялося під час наради, в Україні на сьогодні відсутня будь-яка лабораторія з перевірки та виявлення генно-модифікованих організмів. При цьому, на думку фахівців, необхідно розбудувати хоча б по одній лабораторії в кожній області з якості насіння та продуктів харчування. Також треба впровадити серйозну систему державного контролю за генно-модифікованими рослинами, в тому числі соєю та кукурудзою. Сьогодні ж не передбачено можливість обмеження та припинення діяльності з їх розповсюдження, зазначали експерти.
 
Журнал"Пропозиція"
Переглядів: 1181 | Додав: panchoha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]